Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


söndag 25 februari 2018

ERSÄTTNINGSDAG

Gårdagen var ju en toppendag, med godkänt doftprov och GBG Horse Show med kompisar. Hur skulle denna dagen komma att te sig då ?

Dagen – förmiddagen – inleddes med en härlig gemensam promenad i Råhult. Fick några hundmöten som gick förhållandevis bra. Först mötte vi en tjej med två aussis, som troligen skällde pga att våra hundar började gasta när vi passerade varandra. Semla tystnade efter tillsägelse och Tommy o hon passerade, medan Rejs o jag tog ut avståndet något, vilket gjorde att det gick rätt smidigt – han levde bara rövare lite.
Sen, efter ca 45 min. när vi närmade oss bilen hade jag kopplat upp Rejs – som tur var – upptäckte jag/vi att samma tjej med sina aussisar stod i en glänta en bit in i skogen och tackvare att hon stod kvar där, kunde vi passera lugnt och städat. Tack för det !
När vi var framme vid bilen, stod det ett litet jaktapp.gäng i skogen ca 10-15m ifrån stigen vi gick på. Jag hörde en av tjejerna heja och jag hejade tillbaka utan att inte observera vem det var – just då – hade fullt upp med Rejs, som skötte sig helt OK och jag ville bibehålla fokus på. Sen vid bilen såg jag ännu en bekant i gänget ... ...
Det är mycket nu !
Idag inleddes 1:a kurstillfället (tävl.lydn.) på "kursomgång II" hos Monica i Kilanda. Igentligen skulle vi ha träffats i måndags, men kurstillfället flyttades till idag pga av snökaoset i måndags då en långtradare hade vällt och vägen därför var avstängd.

Till skillnad mot omgång I, då vi själva valde helt fritt (tog Monica till hjälp om fantasin tröt) vad vi ville ta upp och få hjälp med, hade Monica nu lagt upp ett ”huvudtema” vid varje tillfälle + att vi själva väljer ut ytterligare ett eller flera moment att få hjälp med.
Innan första ekipagets pass, inledde fröken med ett kort litet teoripass om belöningstänk och tekniker och visade några filmer med goda exempel.

Dagens huvudtema var FÖLJSAMHET (linförighet/fritt följ) och mina självalda moment som jag la till var – koncentration/fokus och fjärr fr. liggande till sittande. Rejs och jag startade som andra ekipage.

Inledde med linförighet och övergick till fritt följ efter en stund. Han låg lite väl långt fram i position och för att förhindra det, blev jag påmind om att belöna bakom ryggen (”höger”) ibland, också att tänka på att trampa över ordentligt vid helt om – att vända med att enbart ta 2 steg – vä. fot o sen hö. fot i ”färdriktningen”.

Efter några ingångar med hjälp av spegeln fortsatte vi med koncentrationsövningen – att hålla fokus efter mitt ”fotkommando”, medan jag hade godis i vä. handen (beroende på att det kan komma ett microsläpp på vä. resp. hö.-handen, sker belöningen från motsatt hand). Ökade svårigheten allt eftersom – droppade godis fr. vä.handen, först nån enstaka och sen flera på en gång och han hade fortfarande fokus. Ytterligare en svårighet las på – efter godisregnet, startade vi fotgående och gick över alla godisar, medan han fortfarande hade fokus, vilket gick förvånansvärt bra OCH FRAMFÖR ALLT, HAN VAR TYST. Sedan försvårande vi det ytterligare, genom att sätta honom bredvid alla godisar och medan jag själv plockade upp dom. 

Avslutade med fjärren – sättande fr. liggande. Satte på honom kopplet, vilket han reagerade på och verkade vara mkt medveten om att han hade på sig sedan. Tyckte det gick så där – hade önskat att jag kunde stå liiite längre ifrån än ca 3m och visst satte han sig de flesta gångerna utan ”koppelhjälpen” –  Monica sa att hon bara använde kopplet nån enstaka gång – men jag hade ändå ingen bra känsla.
– Men herregud Maggan, Rom byggdes inte på en dag, sa Monica !

Men summa summarum, så var jag tusan så nöjd med passet – tusan vad duktig han var – sicken TOPPENDAG :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar