Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


onsdag 4 juli 2018

UPPLETANDEKURS

Så himla kul och som vanligt lärorikt. Ikväll har vi tillsammans med Catrin och Linda, varit på uppletandekurs för bästa Monica H. Först en stunds genomgång på p-platsen vid Ale bk, åkte sen vidare till Ale discgolfcenter (frisbeegolf).

Inledde (efter vallning och snittsling) med Monicas egen ”hittepå” övning – ”patrullstigen”. La ut föremål längst stigen, på ca 3-4m från stigen. Viktigt att tänka på vinden (mot stigen). Hunden i kort koppel, gå sakta och nära hunden. Ha ”is i magen” och tänk på att inte förstärka innan hunden har greppat.

När vi gått stigen och Rejs tagit alla förmålen, avslutade vi med en korridor i slutet på stigen. Tips om att göra det till en vana att sätta hunden utanför rutan, för att själv gå och kolla rutan, precis på samma sätt som på söket. Två föremål låg ute. Skickade och han sprang ganska snart ut på djupet och fann föremålet – en repstump.

Vid andra skicket sprang han utanför korridoren och efter e stund närmade sig två frisbeegolfspelare och vi kände att det nog var bästa att kalla in – sagt och gjort. Tur var väl det, för rätt som det var, både hörde och såg vi att frisbeen hamnande bland träden. Avvaktade en stund (lång stund) innan jag skickade igen, han svävade ut utanför korridoren (därifrån frisbeespelarna hade kommit) igen, var ute o kollade vid den gamla legan, men hittade föremålet efter en stund – låg på halva djupet ungefär.

Gick sen undan, medan Monica placerade ut två nya föremål på halva djupen igen, eftersom han föredrog att jobba på djupet. Hittade den ena efter den andra ganska snart.

Sammanfattning:
Han hade bra fart och inget tuggande alls.
Sprang utanför vallningen ibland, även om han arbetade sig inåt igen.
Bryr sig uppenbarligen inte om främmande föremål, men det visste jag nog igentligen redan från söklägret förra sommaren, då vi ju hade två eftermiddagar uppletande.
För att få mer struktur i sökarbetet – jobba med korridor/uppehåll/korridor osv
 
ALLMÄNNA TIPS
Vid ev. föremålsbyte – lägg ut ett föremål med synretning och när hunden är på väg ut, smyg ut ett föremål för att förmå hunden att låta bli föremålet, trots att hunden har känt det, när den springer tillbaka in. Du kan själv dra dig lite åt sidan för att underlätta för hunden …

Se upp för att inte bli stereotypa – tex. tänk på att variera sättet att valla, använd inte samma stig (testa med att ha stigen på andra sidan av rutan)

För att få mer struktur i sökarbetet – jobba med korridorer (15-20x50m) släpp/uppehåll (15-20m), ny korridor osv

Låt bli att uppmuntra (med tjo/beröm) vid greppandet – ha ”is i magen” - för att undvika att hunden börjar avvakta/vänta på ”klartecken” att ta föremålet … Träna ”fart in” separat – nån håller fast hunden, ger föremålet och föraren ropar ….

Använd gärna ”patrullstigen” – gör att kunna läsa av hunden, att kunde se och förstärka i rätt ögonblick – avsluta med en korridor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar