Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


torsdag 2 september 2010

FÖRELÄSNING ROGER MARKSTRÖM

I måndags kväll var jag på en föreläsning av Roger Markström, med temat 'Hundens förväntan'

Lite av vad han förmedlade ...

Han menade att vi måste lära oss, och förstå vad stress ÄR och inte prata om negativ eller positiv stress. Stress är stress och om en hund eller människa belastas för mycket under en längre tid är stress skadligt. Han poängterade också vikten av återhämtning. Han hänvisade till forskning som inriktats mot att förstå vad som händer i hjärnan vid stress, och hur upplevelser påverkar reaktionen.

Han pratade om A-hunden (aktiv) respektive P-hunden (passiv). A-hunden (aktivhanteraren som Roger uttryckte sig)är t.ex. generellt mer konkurrensbenägen än P-hunden (passivhanteraren) som tar konkurrens mer med jämnmod. Ingen strategi är dock överlägsen den andra, de är bara olika effektiva i olika miljösituationer.

Sammafattningsvis måste jag säga att Roger verkade vara otroligt kunnig och verkade ha en jättebra kommunikation med sina hundar (och andras) med sitt LUGN och tydlighet. MEN Roger Markström i all ära - det var något med hans sätt som gjorde att jag inte kände mig särskilt bekväm laughing smileys

Intressant att läsa på
http://www.workinggundogs.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar