Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


tisdag 11 maj 2010

MITT FÖRSTA TOLLINGJAKTPROV

I söndags (9maj) for jag för att kolla in ett tollingjaktprov, som gick vid Strömmaskolans (naturbruksgymn.) omgivningar i Sätila. Jag kom precis lagom till ökl. Titti debuterade tydligen som provledare, läste jag i hennes blogg. Hon har inte bara ETT finger med i spelet … utan har många fingrar som finns med i alla möjliga sammanhang …
 
Den första "kända" personen jag mötte var Carina, som var på väg till samlingen inför ökl.- starten, där hon själv & Snoddas skulle delta. Och sen när jag hade tagit mig till själva provområdet, träffade jag ytterligare några från jaktkursen (Tittis) Annelie & Bengt och Camilla & Camillas man, vars namn jag inte minns (pinsamt). Skönt, att bli ”omhändertagen”, när man känner sig lite vilsen och bortkommen. Det var så kul och lärorikt att titta, fråga och lyssna till bl.a Annelies och de övriga åskådarnas/publikens kommentarer och framför allt domarens kritik. Bl.a sa han att det märktes att hundarna inte hade kunnat vattentränats så mycket som hade varit önskvärt, pga av den utdragna vintern. För det var nämligen ingen av hundarna som klarade dirigeringen i vattnet.

Sen att det var extra roligt att se Carina & Snoddas in acction behöver väl igentligen ingen närmare förklaring - brukar ju vara det när man känner personen i fråga. Även om Snoddas hade lika svårt som dom övriga hundarna, med den 70m långa vattendirigeringen och att hans avlämningar kanske inte var dom bästa, så slutade det i alla fall med ett 3:e pris. Han arbetsiver och glädje var en fröjd att titta på.

Och jag som trodde att tollingjaktprov BARA bestod av själva tollingen ...
Ökl.
Framförande av hunden till en punkt där domaren gav instruktioner
Därifrån "smög" föraren fram till gömslet (ansmygning heter det visst)
Vid gömslet startade tollingarbetet – samtidigt som domaren, några meter därifrån, gav instruktioner.
Sen blev det en dubbelmarkering (med skott) i vattnet (nkl hade 2 st enkla mark.)
Som om det inte var nog med detta, så skedde en förflyttning till ett nytt gömsle för ännu ett tollingarbete med dubbelmarkering.
Efter det, blev det ett sök med 6 st småvilt (nkl 5 st?)
Och som avslutning var det en lång (ca 70m) vattendirigering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar