Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


torsdag 18 augusti 2011

APPORTERINGS-OCH LYDNADSTRÄNING

I TISDAGS träffades vi vårt apporteringsgäng i Kåsjön (på "mitt" favoritställe). Idag bestående av Pia, Ingela, Therese och jag.

Övningar:
# Jaktfot komb. med stadga och markering - "walk-up" (3 st ekipage) - markering - samtidigt som en av hundarna skickades på markeringen, vände de andra två helt om och återvände (jaktfot) till startpunkten.

Özet klarade alla markeringarna (3 st) på bästa sätt, men slarvade våldsamt med greppet. Så efter "walk-upen"-övningen, bad jag om 2 st (enkla) markeringar, vilka han oxå utförde utmärkt - varav den sista var med utmärkt grepp :-)

Därefter togs viltet (kråka + gräsand) fram, som vi idag hade beslutat oss att testa.
Jag testade anden på Özet. Var "rädd" att han skulle ta den och rejsa iväg. När jag visat honom godisskålen, skickade jag honom på en kort "markering" - han sprang fram - sniffade och undersökte lite - jag började "hetsa" - sprang lockandes ifrån honom - slängde mig ner på knä, skakandes på godisburken ... han kom med anden i munnen :-) Upprepade på liknande sett, med samma resultat ! Något flämtig och svettig, men hyfsad nöjd, bröt jag här.

Efter vi pausat en stund, medan de andra fortsatte med viltträn. under mycket tjoande, ville jag testa om - eller hur stark dragn. han hade till där dom vilttränade. Så jag fortsatte ett stycke därifrån, med några ytterligare dummymarkeringar som jag slängde själv. Jag måste säga att jag blev något förvånad (GLAD) för även om han hade koll bakåt (åt deras håll) så hade han focus framåt och löste markeringarna – som var ganska svåra (tät veg.) enl. mig själv – på ett utmärkt sätt – t.o.m. med g a n s k a bra grepp.


I ONSDAGS började höstens brukslydnadscirkel på Partille BK. Men det var dålig uppslutning – pga av en rad av massa orsaker – men vi var tre tappra, Malin, Susanne och jag.

Fotgående –
Som vid de flesta gånger gick ”uppvärmningen” av fotgåendet jättebra, men efter pausen, när vi blev kommenderade tyckte han det var ”pest” …
Vi pratade om olika belöningsformer – bl.a. att öka Özets förväntan - han ska inte veta VAR – NÄR – HUR belöningen kommer – eller VAD för slags belöning som kommer. Vi provade att belöningen kom från Susanne. Hon klickade – jag berömde (för att ”lösgöra”) – och bollen kom farande från Susanne. Gick jättebra ! Vi upprepade ett par gånger med samma braiga resultat och slutade därefter.

Läggande –
Vid träning av läggande, anv. jag mig av de nya tipsen (att kommendera när jag är på ”rätt” fot vid läggande resp. ställande) vilket gick strålande.

Inkallning/Ingångar –
Tränade också ingångar vid inkallningen, som han har börjat slarva med – eftersom jag oftast har focuserat på farten - märkte jag vid de två sista tävlingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar