Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


måndag 4 juli 2011

DET KLIAR ....

Sitter här och kliar och kliar och kliar ... samtidigt som jag blickar tillbaka och minns en av årets hundhöjdpunkter - nämligen KLANHELGEN - som i år genomfördes i en tryckande, klibbig och varm väderlek ... med mycket mygg. Men med lite myggsprej och med idel glada tollare, med lika glada mattar och hussar, så tolererar man det mesta. Men kan konstatera att jag nog inte haft så här mycket myggbett sen barndomen.

Detta får bli de första raderna om årets kennel/klanträff på Säbyholms naturbruksgymn. För er som inte vet ... som ligger i Bro (mellan Sthlm och Enköping) En helg som planeras och rattas av de tre uppfödarna Tollarbo (Özets), Agrosofen och Lönnlövet.

Här kommer resten ...
... alltså ...
FREDAG 1 juli
Eftersom vi i år inte hade nån lunchtid att passa vid framkomsten, åkte vi hemifrån vid 08-tiden – rena sovmorgonen – och kom fram lagom till samlingen inför apporteringstestet. Det var verkligen roligt att återse nästan hela familjen i "kull11", förutom mamma Enya och broder Älvis, som vi inte träffade förrän på lördag.

När vi en stund senare var på plats vid apporteringstestområdet, satte sig Tommy med Özet ett stycke ifrån "åskådarhundarnas" skällande och skränande (påverkade av skotten) på inrådan av Mariette (pappa Twists matte).

Jag gick för att titta på när Malin & Yuni (Özets kullsyster) genomförde sitt test. Dom kämpade på duktigt i värmen och fick till slut sitt godkännande. Grattis !

Efter den gemensamma middagen, var det samling inför helgens klankamp – etapp I. Indelning i lag – 6pers./lag. + hundar.
Första grenen - en samarbetsövn. – svårt att förklara – men alla lagmedl. stod i en ring och höll i änden på ett rep. Alla repen var ihoptvinnade i mitten och med hjälp av varandra, skulle man försöka få ett vedträ att fastna i en krok, som sen skulle svingas ut ur ringen. Özet var en av de 2 hundarna som skulle vara med = övn. stadga !Som andra gren spelade vi 21, med spelkort som var fästa på ett antal dummys, som låg utplacerade. Hundarna skickades.

Detta är Özet, om nån nu skulle tro nåt annat !!! ha ha

Vi avrundade kvällen tillsammans med ”ungdomsvännerna” - bl.a. delar av kullfamiljen

LÖRDAG 2 juli
När jag sov som bäst – kl.07 – var det dags att gå upp. Gå upp NU ? Jag har ju precis somnat ! Jag hade nämligen inte sovit pga kära sambons snarkningar och hade vid 04 tröttnat på att ligga och vrida mig och ”tjata” på honom, så jag och Özet tog oss en tiiiiiiiiiiiidig morgonpromenad. Rätt härligt ändå – när man väl kom ut – om det inte vore för dom där jävla MYGGEN !

Efter frukosten samlades alla för instruktioner inför resp. kursblock.
Jag hade valt "Jaktlydnad och Stadga" – instruktör Boel Persson.
Extra kul var att kullsystrarna, Zamba och Lykke hade valt samma kursblock.

Vi samlades på p-platsen vid stallet, för presentation och info. om förmiddagens övningar. Vi vandrade därefter ut på ett av de närliggande fälten och Tommy fick agera kastare, vilket var jättebra – tyckte han själv oxå, skulle det visa sig - då han ju fick se vilka svårigheter som dyker upp, kunde "studera" både hundar och förare och fick därmed ännu mer förståelse av vilken betydelse all träning har.

Özet hade huvudbry och la stora veck i pannan, då han undrade varför HUSSE stod där och kastade dummys.
Övn. 1 = Stadga med skott - alla stod på rad och skickade våra hundar i tur och ordning.
Özet kanonbra ut, men på invägen slarvade han och "lattjade", hållandes i flärpen, som han ju så ofta gör. Ett och annat pip hördes tyvärr också, under tiden de andra arbetade.

Övn. 2 = Jaktfot med störning – med dummykast som störning – de flesta fick kritik att vi gick "lydn.fot" - hundarna tittar på föraren istället för att focusera framåt. Fick oxå tips att man kunde låta hunden stå istället för att sitta vid halten, för att hunden då lättare kan hålla reda på när kasten sker.

Övn. 3 = Apportering med störning / Stadga (stoppsign.) - 2 hundar arb. samtidigt (Özet och Lykke) - en dummy kastades - den ena hunden skulle hämta, medan den andra skulle sitta kvar, efter att gjort en stoppsign.övn.
Alla skötte sig utmärkt - Boel förvånad att det gick så bra !
Lykke apporterar och Özet sitter
Övn. 4 = Inkallning med störning – en dummy kastades som retning – medan vi vände helt om i jaktfot, plockades den upp och vi vände åter helt om för att ställa upp för skick – när hunden sprungit fram och letat en liten stund – kallade vi in .… och INGEN hund kom vid första inkalln. …. inte heller vid andra …. och inte heller vid tredje …. ALLA jobbade och slet, innan polletten slutligen trillade ner !

Övn. 5 = Jaktfot med markering - 2 ekipage jaktfot parallellt (Özet och Gnista)
Tips - tänk på Özets fotposition - acceptera inte att han går framför el. sätter sig sent - var tuffare mot honom - han tål ! Gå avslappnat.




Efter lunchen for vi på eftermiddagen ut i skogen, på kursblocket ”Signaler”, instr. Titti Eriksson. Efter presentation och lite info. om att det hade blivit nån missuppfattning om kursdagen. Titti hade trott att hon skulle ha samma kursdelt. båda blocken, vilket innebar att hon fick improvisera övningarna för oss - inte det mest optimala upplägget kanske.

Övn. 1 = Stoppsign. / Inkalln. / Stoppsign. – började med jaktfot, blåste sen stoppsign. – lämnade hunden stående/sittande (vilket man föredrog) för att göra inkallning. Därefter fejkade vi ett kast med boll/leksak, som hunden skulle rusa efter och när hunden kommit ut en bit, blåste vi stoppsignal, därefter kom bollen/leksaken som belöning. Özet duktig, sånär som på inkallningen …. VA ? Vad betyder den signalen … den har jag aaaaaldrig hört förut !!!

Övn. 2 = Markering och linjetag i kombination – linjetaget i/på samma nerslag som markeringen. Vid markeringen distraherades Özet helt och hållet och blev helt blockerad av nån doft, så övn. avslutades med stark retning. Linjetaget var väl ok, men inte mer ! Ska kanske tillägga att Özet var jättetrött ….

Övn. 3 = Dirigering och linjetag i kombination - längst en grusväg (som inte var rak!!!!) Satte hunden – gick och placerade 2 dummys efter varandra – gick tillbaka till hunden – vände 90 gr. – gick ifrån hunden och dirigerade åt höger. Efter avlämning, skickades hunden ut på linjetag. Själv tänkte jag först avstå från denna övningen, då jag trodde Özet var för trött, men ändrade mig. Det gick helt OK, även om greppet som vanligt var slarvigt.

Övn. 4 = Närsök - i en torkad hög med granris. Ingen synretning - körde från alla håll/vinklar – framför / höger / vänster !!! Kände verkligen att jag borde ha stått över, då Özet mest yrade omkring och var allmänt ofokuserad, även om han hittade vad han skulle.

När vi alla sen satt och inväntade en avrundning – som brukligt är - av eftermiddagen, blev vi något förvirrade och satt där som skjutbanor i ansiktet, när Titti sa tack och hej, medan hon lät sina nykissade hundar (curly coated) hoppa in i bilen. Något fnissiga och snopna började vi samla ihop våra pinaler, då vi förstod att det inte skulle bli nåt ”eftersnack” som avrundning.

Efter kvällens middag, blev det dags för klankampen - del II. Ny lagindelning.
Grenarna var stövelkast – en stafett, som gick ut på att kasta en gummistövel så långt som möjligt - bakåt, mellan sina ben.
Den andra grenen var att ta sig igenom en hinderbana med en liten boll på badmintonracket.

Efter lekarna blev den för andra (även på fred.) gången prisutdelning – med ett som vanligt, överdådigt prisbord.

Söndag
Inför söndagens agility – som vi hade valt som sista block för helgen – dök även brorsan Älvis upp. Himla kul ! Instruktör var Titti Karlström.

Rundbana – inledde med en enkel rundbana, med enbart hinder.

Slalom – fick tips om hur man kunde anv. shaping för inlärning av slalom – få hunden att tänka själv och inte gå efter en tex. godishand.

Säcken/platten – Özet är fortf. MYCKET osäker efter ”skräckupplevelsen” förra sommaren, då han tyvärr trasslade in sig rejält. Men med hjälp, lyckades vi komma så långt att Özet iaf vågade känna säcken på ryggen medan han sprang, men inte att behöva lyfta/trycka upp säcken själv.

Provade sen några olika småkombinationer. Bl.a en ”egen” liten komb. med bakombyte. Körde däcket för sig

Avslutade med ännu en rundbana.

Strax innan lunch och hemfärd, ställde familjen upp för familjeporträtt. Synd att det blev lite oordning ute på vänstra flanken …

2 kommentarer:

  1. Har vi varit på samma ställe???
    Jag såg inte några mygg alls!

    SvaraRadera
  2. Ojojoj Johanna ... var glad för det du ... mygg tycks hitta just MIG var jag än är ...

    SvaraRadera