Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


söndag 13 oktober 2019

HELGKURS dag2- starka tillsammans - jenny wibäck

Idag var det alltså andra tillfället på helgkursen ”Starka tillsammans” med Jenny Wibäck. Hämtade åter upp Christina och Jude, för vidare färd mot Lotushallen utanför Slöinge, mellan Falkenberg och Halmstad.

Vi inledde med lite tankar och reflektioner kring gårdagen och sen fortsatte vi med ytterligare en av våra valda dis-kussionsfrågor. Därefter körde vi igång med den praktiska delen - själva träningstävlandet och precis som igår, så filmade vi och analyserade filmen efteråt, innan vi fick feedback av Jenny.
Jag hade tagit till mig att försöka vara en ”medspelare” och hade bestämt mig att vara mer ”lågmäld” i samband med kommenderingen – ändrade mina kommandon vid starten och transporterna till en viskning.

Inledde med att köra fokusövningarna från igår (”sitt vackert”, slänga godis o låta honom komma in i position, lägga en godis framför honom, medan jag gjorde annat) för att få honom att komma i rätt mood/stämning.
När han var tyst och behaglig skred vi in på plan och ställde upp. Men Jenny konstaterade att han skulle börja ljuda om jag började gå, så jag återvände och började om med fokusövn. tills vi var redo för ingång igen. Därefter gick det fria följet riktigt bra, dock kom ljudandet ju längre in i fotgåendet vi kom – vid språng marsch och stegförflyttn. – men ändå klart mindre ljud än vanligt.

Att jag en gammal handbollsspelare, sen kastade apportbocken rätt upp i taket och Rejs satt kvar – troligen undrande vad jag höll på med, kunde ju vara en stadgeövning! När jag sen lyckats kasta iväg den någorlunda ok och han hämtade den – precis som igår, snabbt ut, snabbt greppande, snabbt in, dock även idag med slarvigt avslut – så blev jag ändå glad över utförandet.

Ställandet gick det lite ”troll” i – han ställde sig snabbt, stod kvar, vände sitt huvud och kollade på gruppen bakom, blev ”osäker” (?) och kom efter mig. När Jenny kollade på ställandet på em. blev det samma resultat – verkade som han blev osäker när jag gick iväg med ryggen åt honom.

Efter filmgenomgång fick jag feedback av Jenny, som gav mig en rad av råd och tips, som tex hur jag skulle öka svårighetsgraden på ”sitt vackert” – öka avståndet och tiden, lägga på ”fejk” kommandon, godis på nosen osv. Hon sa även att jag skulle försöka vara mer ”lay back”, han går/följer ändå. För honom även under tystnad EFTER genomfört moment (ingen belöning alls – hans belöning är att få fortsätta) till nästa moment.
 
På eftermiddagen fortsatte vi med de två sista diskussionsrubrikerna – bl.a. min egen, ”Hur har du med självkänslan”. Det blev en verkligt omtumlande stund för min egen del, känslorna svallade minst sagt. Kändes ändå skönt att få förståelse och att få möjlighet att få ur sig sina tankar om hur det är att jobba med en het och energisk hund som Rejs, om hur man upplever folks ev. tyckande och tänkande runt omkring sig, att känna att man inte räcker till, att känna att man inte klarar av sin hund – det tär på själförtroendet och gör att motivationen ibland tryter.

Sist på dagordningen stod ännu en omgång praktisk träning, med fokus utifrån fm’s feedback. Vi fortsatte med att förbättra och vidareutveckla ”sitt vackert” för att få honom att komma i rätt stämning, precis som igår och nu gick det ÄNNU bättre. Efter förberedelser och fotgående/följsamhet (under tystnad) utanför själva tävlingsplanen (hade lagt ett rep som markerade planområdet) gick vi in på plan under tystnad och fortsatte därefter ett fritt följ som vi aldrig gjort tidigare – whao, sicken känsla 

Som avslutning testade vi ställandet u.g. – precis som jag skrev ovan isamband med fm-passet, så verkade det som han blev osäker när jag gick iväg med ryggen åt honom. Vi testade på flera sätt – han stannar bra, men kommer efter mig när han blir osäker. Konstaterade att vi skulle testa med att ”backa” lite i träningen, som tex att jag stannar ganska snart efter jag kommenderat …

Kände mig så jäkla nöjd med helgen – engagerade kursdeltagare, djupa diskussioner, tårar, skratt och framför allt Jenny som kursledare, som är lugn, trevlig, full av humor med vitsiga liknelser, som har stor iakttagelseförmåga och bra lösningar i bagaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar