Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


fredag 7 december 2018

LYDNADSTRÄNING varpaplan

Bytte min lediga onsdag till fredag eftersom Tommy åkte till Hemsedal igår. Hade bestämt lydnadsträning vid den lilla fotbollsplanen med konstgräs vid varpaplan med Karin.

SEMLA
Vi körde lite blandade lydnads- och rally-övningar, stadga och inkallningar.
 • Ingångar på plan
För att försöka få henne att inte snusa så förbannat när hon kommer till en ny plats (spelar ingen roll om det är helt ny alt. nygammal plats, alltid samma visa), testade jag med megabelöning efter ingången på plan. Var verkligen effektivt, nu gäller det bara att moderera förväntningen, för nu blev förväntningen FÖR hög/stor.
 • Fotgående
 Måste lägga mer krut på att slipa fotgåendet och inte bara hafsa omkring.
 • Stadga
Jobbade vidare på stadgan – att vänta på signal innan hon får ta exempelvis bollen – gjorde flera olika övningar – hon har verkligen svårt att vänta, men lär sig efter TYDLIGA signaler.
 • Ingångar
När det gäller ingången efter inkallningen, har jag svårt att bestämma mig – ska hon springa runt bakom eller vända på min vä.sida? Hittills har jag låtit henne välja, men måste nog nu sätta ner foten.

Medan jag körde Semla gick det förbi en dam med en westis som gick fram och tillbaka, fram och tillbaka. Efter en stund informerade hon Karin att det minsann inte är tillåtet att hundar vistas på plan. När hon efter femtielfte gången kom tillbaka kunde inte jag hålla mig och frågade vad problemet var ? 
- DET ÄR FÖRBJUDET ATT LÅTA HUNDAR VARA PÅ PLAN, sa hon. 
- Tror du vi förstör underlaget, eller vad ? Låt MIG själv ta konsekvenserna om det skulle uppstå nåt mankemang med fotbollsklubben. Antar att förbudet har uppkommit för att undvika att inhägnaden används till rasthage och problem med bajsande hundar osv. 
- DET ÄR FÖRBJUDET ATT LÅTA HUNDAR VARA PÅ PLAN, upprepade hon. 
Därefter blev det en rad av käftande och meningsskiljaktigheter, innan hon gick muttrande därifrån. 

Efter Semlas genomkörare, var det Karin & Sambas tur. Karin kände sig obekväm efter tantens och min urladdning och ville därför köra på varpaplan istället för på plastgräset. Vi gick alltså över till varpaplan, men efter en stunds klafsande och en blöt och skitig Samba ändrade hon sig och vi gick över till plastgräset igen.

Efter Sambapasset blev det Rejs tur. REJS Är medveten om att det blev ALLDELES för många moment, MÅSTE planera min träning – är så dålig på det.
 • Fotgående han hade lite bråttom förstås, men gick ganska bra ändå. Hade lite otur när jag tänkte, som gjorde honom uppmärksam på konen och sen trodde han skulle kunna släppa den i fotgåendet. Får tänka över den typen av upplägg – för visst ska/borde han klara av den störningen.
 • Runda konen
Full spruta som vanligt – körde en inkallning precis brevis för att se om han skulle bry sig i konen, vilket han inte gjorde.
 • Högersvängar
Testade med att svänga vänster direkt efter första steget till höger – fick till några riktigt bra svängar, även om vi förstås måste nöta vidare.
 • Ställande u.g.
 Tränade mest stadgan – att han ska stå still (utan att vända sig) tills ja har gått runt honom – bara att träna vidare.
 • Fjärr
 Har ju gått ganska bra på sistånne, men nu föll han tillbaka till sin låsning och låg kvar efter jag komenderat ”sitt”. • Framförgående Gick ganska bra – dock med synretning (fejktargetpinne) – men hade hög fart/drog i kopplet. Kanske dags att testa direkt från ett fotgående.
 • Kryp
Började riktigt bra, men sen gick det för fort och han blev lite väl hög. Växlade om till vä.svängar och serpentiner, då gick det mycket bättre. Nästa gång ska jag tänka på att börja med på det sättet.
 • Backa
Gick ganska bra, backar lite snett dock – tog hjälp av markramen från ett av fotbollsmålen – gick ngt bättre, men kände att jag var rädd att han skulle trampa och fastna i nätet.

Som jag skrev i början var/är jag medveten om att jag körde alldeles för många moment, men här, efter sista momentet – backa – kände jag att Rejs var mycket behaglig, så jag passade på att köra lite fotgående som avslutning.

Såg i ögonvrån att det kom en bil körandes på gång-och cykelvägen och stannade bredvid ”våran” plan. En kille steg ur bilen och ställde sig och hängde på staketet och kollade in oss. Ajdå, då har den upprörda damen ringt tänkte jag, samtidigt som jag tänkte att jag kör färdigt och får väl prata med honom sen … Jag bad Karin ta Rejs och medan jag gick fram mot killen applåderade han – jag hann tänka, är han ironisk eller menar han det ? Men han menade att han verkligen var imponerad och inte heller hade nåt emot att vi tränade där. Vi stod och pratade en stund (han hälsade på Rejs) och tyckte att vår träning ju kunde betraktas som en form av sport – han sa, sport som sport – och det tyckte jag var roligt, måste jag säga ! Han poängterade dock att han ändå måste säga att det faktiskt är förbjudet att låta hundar vistas där, men med tanke på damens upprörda samtal hade han trott att vi rastade våra hundar där och inte ”seriös träning” som vi ju faktiskt vi gjorde. 

 *

Fick på em ett infall att kolla in klubbens app.plan i dagsljus, efter gårdagskvällens grismöte - hade grisarna bökat igen eller hade vi ”skrämt” bort dom? Planen var orörd, sånär som det gamla böket ... Passade på att köra några hoppövn. (hopp ut) med Rejs, men det blev det enda …

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar