Fullt ÖZ


VÄLKOMMEN ATT FÖLJA MED PÅ REJS & SEMLAS ÖDEN OCH ÄVENTYR


torsdag 18 november 2021

COACHING

Så här års brukar ju vädret vara ostadigt, därför bestämde vi oss för att testa Berghs hundhall (som alt. till Surte) som M. rekommenderade (fräsch o fin) även om det var en bit att åka, nästan ända till Trollhättan ...

Som vanligt inledde vi med genomgång hur det gått sedan sist och vad vi ville ha hjälp med idag. Jag berättade att det gått bra, men har problem med hans ljudande vid uppstarten av fotgåendet. Precis i startögonblicket när jag lyfter mitt "startben" gör han ett högt ljudande av/i förväntan. 

Vidare bad jag om hjälp med läggandet under gång - har ju fortfarande lite problem med att han lägger sig snett (belöningsförväntan).         

Precis när jag tog ut Rejs (vi startade sist) började det regna och det tyckte vi alla var "tur", inte för att det började just när det blev VÅR tur, utan att solen gick i moln och det till slut började regna - vi ville ju inte hyra och åka ända hit i onödan liksom. 

Inledde med att han fick gå runt och kolla in hallen, innan vi körde igång med fotgående, som mesta delen gick riktigt bra. När han släpper är det bättre att göra ett litet microryck i kopplet, än att dutta till honom med handen, vilket stressar och får honom att börja ljuda.

Körde lite störning i mitten av fotgåendepasset - M. gick förbi ett par gånger på vår vä.sida och prasslade i lite papper mm. innan vid fortsatte fotgåendet och avslutade när gick som bäst. 


Därefter körde vi läggande under gång, där han som sagt fortf. lägger sig lite snett (belön.förvänt.) - tipset var att vika ut min vä.fot aningen, vilket funkade väldigt bra -  blev påmind (kom på själv på) att gå ur situationen o belöna framifrån - vidare utförde han idag inte läggandena riktigt så snabbt (pladask) som han brukar o kan.  

Avslutade med uppstarten/igångsättn. i fotgåendet - "gör ingen affär" av startögonblicket (när jag lyfter mitt "startben") - ge honom en lugn, lågmäld muntlig bekräftelse (inget godis, som istället drar upp honom) - kör inte fler än högst två lyckade ggr (fler ggr får honom att bli frusterad), innan jag går ur situationen och belönar istället när jag kommer tillbaka.  


Sammanfattningsvis var jag supernöjd med både Rejs och mig själv och att jag fick fyllt på kunskapsbanken med mer verktyg att fila vidare på. 

Även om jag har fått otaliga uppmuntringar av Monica genom åren, så värmer det ALLTID när jag får förståelse (och det är INTE ofta) hur "svårt" det är att hantera Rejs heta temperament, som tex när jag hör Monica säga (har fått otaliga uppmuntringar genom åren) - tänk om herr speedy skulle kunna lugna ner sig lite, tänk så bra det hade kunnat bli då - dom som säger att det är lättare att dämpa en het hund än tvärtom, vet inte vad dom snackar om …

Det är inte förrän man har fått följa Rejs under några träningar, som man kanske BÖRJAR förstå och få en uppfattning om vilken svår hund han är - så känslig, som kämpar med sig själv och sitt heta temperament, för han VILL VERKLIGEN GÖRA RÄTT.

Som krydda på moset blev vi bjudna på födelsedagstårta och kryddan var lakrits - sååå suuuupergott. Mätta och belåtna tackade vi och började färden hemåt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar